Verhalen in opdracht

Ik schrijf kinderboeken, ook in opdracht van educatieve uitgeverijen, musea en andere organisaties. Denk aan prentenboeken, voorleesverhalen en creatieve teksten voor kinderen. Je kunt me dus inhuren, dan schrijf ik speciaal voor jouw organisatie of bedrijf een prentenboek of voorleesverhaal. Dat heb ik al gedaan voor verschillende uitgeverijen en o.a. Stichting Excelsior Rotterdam, het Kunstmuseum Den Haag, educatieve uitgeverijen (zoals Malmberg en Zwijsen) en de Twentse Zorgcentra. Ik heb er dus veel ervaring mee én ik heb een veelvuldig bekroond illustrator in huis. Heb je een vraag of interesse in een samenwerking? 


Verhalenbundel De Nachtlantaarns van Meneer Makelie

In opdracht van uitgeverij Hoogland & Van Klaveren schreef ik bij één van de tekeningen van Alice Hoogstad een kortverhaal met de titel Circuskind. Zo begint het: 

Eigenlijk ben ik een circuskind. Mijn moeder is niet mijn echte moeder. Mijn vader is niet mijn echte vader. Mijn circusouders zijn denk ik opgegeten door een leeuw. Of hard tegen elkaar aangebotst, op de trapeze. Misschien zijn ze per ongeluk als levende kanonskogels de ruimte ingeschoten, ik weet het niet. Het circusleven zit vol gevaar. Daarom legden de andere artiesten me, toen ik nog een baby was, voor de deur van het huis in de Pegasusstraat, waar ik tot de verhuizing woonde. Dat was lief bedoeld. Ze hielden vast vreselijk veel van me en ze moesten mijn ouders ook al missen.

‘Hou toch eens op met die onzin, Lilly,’ zegt mijn adoptiemoeder. ‘De vakantie is voorbij, doe even normale kleren aan. We moeten opschieten.’ 

Blink en N=5

In samenwerking met Blink en reclamebureau N=5 schreef ik een spannend wandelverhaal, dat zich helemaal afspeelt in Rotterdam Centrum. Het verhaal, met de titel: Het ontsnapte ruimtedier, was te lezen als je de wandeling liep en op vijf enorme schermen de ontbrekende zinnen ontdekte. 

 

Stichting Excelsior Rotterdam

Samen met illustrator Martijn van der Linden en Excelsior Rotterdam maakte ik een prentenboek. Speciaal voor alle (voetbal)vrienden in Rotterdam, over de bal van Woutje Stein die de hele stad door stuitert: De avonturen van Woutje Stein.

Kunstmuseum Den Haag

Kinderkunst prentenboek

Na het maken van het kinderkunst prentenboek Constant - Spelen in Nieuw Babylon, vroeg het Kunstmuseum Den Haag of ik een serie voorleesverhalen wilde schrijven voor hun hun afdeling educatie. Dit project groeide uit tot een geweldig leuke samenwerking met Martijn van der Linden, die bij elk verhaal een kijkplaat maakte. Het museum maakte er mooie animaties van.

 

Deze12 verhalen worden op school voorgelezen, beluisterd en bekeken in groepen 1-8 vóór de kinderen een bezoek brengen aan het museum en een specifieke museumles gaan bijwonen. Bijvoorbeeld over Mondriaan, De Stijl, verzamelingen, fotografie, Berlage en beeldhouwkunst.


SuperSint in Het Limburgs Museum 

 

In samenwerking met uitgeverij Leopold en illustrator Martijn van der Linden maakte ik in opdracht van het Limburgs Museum een prentenboek op rijm over de heldendaden van Sinterklaas: SuperSint

 

De opdracht was een groot aantal elementen uit bestaande legendes over Sint-Nicolaas te verwerken in een eigentijds, maar ook klassiek prentenboek en dat is gelukt! Elk jaar is er in de aanloop naar 5 december een grote SuperSint tentoonstelling in het museum.

Uitgeverij Zwijsen

In opdracht van uitgeverij Zwijsen schreef ik jaren geleden verschillende voorleesverhalen voor hun blad RomPompon. Nu maakte ik ook een zelfleesboekje voor de heel beginnende lezer, op avi niveau M3. 

Leeseries

Ik schreef ook leesboeken op hogere niveaus voor verschillende leesseries, o.a. van Delubas en Borre (gestreepte boekjes).


Prentenboeken voor mensen met een beperking

Ruim twee jaar lang werkte ik samen met communicatiebureau Ter Zake om in opdracht van de Twentse Zorgcentra een serie prentenboeken te maken waarin hun beleid op een begrijpelijk en aansprekende manier verwerkt zou worden. Het werd een box vol prentenboeken, vooral voor (jong)volwassenen met een beperking. Over verliefd worden, over sporten en gezond leven. Over privacy en een groot geheim. Over boos zijn en over verhuizen. En dat alles op verschillende leesniveau's geschreven, dus geschikt voor een grote groep mensen.ie Ter Zake verzorgde de illustraties en maakte ook van elk boek een animatiefilm. Meer lezen? Kijk dan ophttps://www.komterzake.nl/hertaalbeleid/

"Mooi dat we samen cliëntcommunicatie écht op de kaart kunnen zetten bij De Twentse Zorgcentra." 

Joke Kuiper, De Twentse Zorgcentra

 

"Ons beleid is eenvoudig en goed leesbaar. En nu ook nog mooi geïllustreerd in een prentenboekenserie. Super!"

Eline Roeloffzen, De Twentse Zorgcentra


Uitgeverij Malmberg

Ik schreef voorlees- en stripverhalen, avi- leesteksten en opdrachten voor groep 3 en 4 Aardrijkskunde voor de methode Argus Clou.

Ik schreef 20 creatieve avi leesteksten voor leesmethode Karakter van Malmberg.

Ook voor uitgeverij Malmberg: prentenboeken voor de methode Lijn 3 en Kleuterplein.